Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Σύμφωνα με την ιστορία, τα αμπέλια και το κρασί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 4000 π.Χ. Ο Διόνυσος, ένας από τους γιους του Δία, ήταν ο Θεός της βλάστησης και του κρασιού και λατρευόταν στην Ελλάδα με εορτασμούς σε πολλές περιπτώσεις. Αρχαίοι συγγραφείς έχουν γράψει για τις περιοχές που παρήγαγαν κρασί και τις γιορτές του κρασιού. Λεπτομερείς περιγραφές των διαδικασιών παραγωγής κρασιού υπάρχουν σε επιγραφές του 2500 π.Χ. Το πιο παλιό πατητήρι στον κόσμο διασώζεται στην περιοχή Αρχάνες της Κρήτης. Κουκούτσια σταφυλιών έχουν βρεθεί σε αρχαίους τάφους. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα περιγράφει πολλές πόλεις και περιοχές της Ελλάδας που παρήγαγαν κρασί και επαινεί τις παραδόσεις τους στην παραγωγή κρασιού.
Στην αρχαία Ελλάδα δεν έπιναν κρασί μόνο για ευχαρίστηση, αλλά το χρησιμοποιούσαν και ως φάρμακο. Το σέρβιραν σε ποτήρια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, καθένα από τα οποία έφερε και διαφορετικό όνομα. Δοχεία, όπως ήταν οι αμφορείς, χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα του κρασιού στα συμπόσια. Οι κρατήρες ήταν μεγάλα δοχεία πολύ καλής ποιότητας που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του κρασιού. Ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους κρατήρες αποτελεί έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης και είναι έργο της Σχολής του Πραξιτέλη.   
Τα σταφύλια στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού ή τρώγονται φρέσκα ή και αποξηραμένα. Καλλιεργούνται περίπου 250 διαφορετικές ποικιλίες στη χώρα. Τα ελληνικά κρασιά είναι υψηλής ποιότητας. Είναι δροσιστικά και εύγευστα. Από το Βορρά μέχρι το Νότο, η χώρα είναι πλούσια σε καλά κρασιά. Αμπέλια καλλιεργούνται σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Στη βόρεια Ελλάδα οι πιο σημαντικές περιοχές που παράγουν κρασί είναι η Νάουσα, η Γουμένισσα, το Αμύνταιο, η Σιάτιστα και η Χαλκιδική. Μερικές πολύ γνωστές ποικιλίες που παράγονται στη Μακεδονία είναι το Ξινόμαυρο, το Μοσχόμαυρο, το Αθήρι, το Ασύρτικο και το Αγιορείτικο που παράγεται από τα αμπέλια του Αγίου Όρους.   
Το πιο δημοφιλές κρασί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι η ρετσίνα. Παρασκευάζεται με την προσθήκη ρητίνης σε άσπρο κρασί κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Η ρετσίνα έχει την ασυνήθιστη γεύση της ρητίνης και πωλείται χύμα από το βαρέλι ή σε μπουκάλι. Μερικές φορές σερβίρεται με σόδα. Η Μαυροδάφνη είναι ένα άλλο πλούσιο και γλυκό κόκκινο κρασί πολύ γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Κεφαλονιά παράγει το κρασί Ρομπόλα ενώ το Μοσχάτο της Σάμου είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο. Ο αφρώδης οίνος φτιάχνεται όταν το αέριο που παράγεται κατά τη ζύμωση παραμένει στο κρασί. Η Ρόδος παράγει τον αφρώδη οίνο ΚΑΪΡ.
 

ΚΡΑΣΙΑ KAI ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

Τα όστρακοειδή και τα ψάρια συνοδεύονται από λευκά ξηρά κρασιά.
Τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, αρνί κτλ) πηγαίνουν με κόκκινα κρασιά.
Τα λευκά κρέατα (χοιρινό) σερβίρονται καλύτερα με λευκά κρασιά.
Το ούζο και το τσίπουρο ταιριάζουν καλύτερα με ορεκτικά. Συνήθως σερβίρονται με πάγο.
Ο αφρώδης οίνος αντιπροσωπεύει την πολυτέλεια και την αγάπη και συνήθως συνοδεύει εορτασμούς σε διάφορες περιστάσεις. Σερβίρεται σε σαμπανιέρα με πάγο και νερό, ώστε να διατηρείται παγωμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου